Hygienisk avvattning för livsmedelsindustrin

Video - BLÜCHER HygienicPro flow
HygienicPro-Brewery-Install-2.psd

Rätt från början, för lång tid framöver

Rätt design och layout hos avvattningssystem för produktionslinjer av livsmedel gör hela skillnaden i dina rengöringsprocesser.

Under de senaste åren har fokuset på livsmedelssäkerheten ökat. I de fall där tillverkare tvingats återkalla kontaminerade produkter och stoppa produktionen tills bakterierna har eliminerats har inte bara ställts inför stora kostnader utan även en stor risk att skada sitt anseende.

Avvattningssystemet är en viktig del i vilken anläggning som helst. Med rätt hygien och rengöringsprocesser på plats kan du upprätthålla en hög nivå av säkerhet på livsmedelsproduktionen. Avfallsvatten från rengöringsprocesserna måste rinna bort snabbt genom ett effektivt avloppssystem, medan ytor och utrustning måste vara enkla att rengöra och underhålla.

Du bör tänka på följande när du letar efter ett effektivt avvattningssystem:

  • Flödeskapacitet
  • Produktlivslängd
  • Utrymmet det kommer att ta upp
  • Installationstid
  • Rengöringsprocesser
  • Driftstoppstiden för rengöring

När du överväger vilken rengöringsprocess du ska välja är det viktigt att förstå alla kraven eftersom detta kan påverka både layouten och systemets nödvändiga kapacitet och komponenter.

Systemets kapacitet bör baseras på förväntat maximalt flödesvärde plus eventuella ökade kapacitetsbehov, eftersom de kan ändras längre fram.

En hygienisk maskindesign och hygieniska anläggningar är viktigt för att garantera säkerheten hos livmedelsprodukterna. Utrustning med hygienisk design är inte bara enklare att rengöra, utan kräver även mindre kontinuerlig rengöring. Detta innebär lägre kostnader för rengöringsmedel, färre produktionsstopp och mindre vattenförbrukning. Avsevärda minskningar i vattenförbrukning i anslutning till livsmedelsindustrin har varit ett industrimål under de senaste åren och har verkligen gett resultat när det gäller att leverera stora kostnadsbesparingar i tillverkning och rengöringsvatten, –vilket minskar de operativa kostnaderna och är förmånligt för miljön.

Med mer än 50 års’ erfarenhet av tillverkning av avvattningssystem i rostfritt stål tog vi tillfället i akt och utvecklade systemet BLÜCHER HygienicPro® för livsmedelsbranschen.

BLÜCHER HygienicPro® är ett linjärt avvattningssystem med högkapacitetspunkter som ger en effektiv avrinning och en god självrengöringsnivå. De är enkla att rengöra och undviker bakteriell tillväxt samtidigt som vattenförbrukningen och den nödvändiga tiden för produktionsstopp vid rengöring av avloppssystemet minskar.

En säker konstruktion och enkel korrekt installation undviker sprickor i golvet runt rännan som kan orsaka bakteriell tillväxt.

BLÜCHER är medlem i EHEDG och hjälper EHEDG att ta fram riktlinjer för avvattningsprodukter. BLÜCHER är också den första tillverkaren av avvattningssystem att motta en HACCP-certifiering, vilket intygar att BLÜCHER®s produkter upprätthåller den säkerhet och integritet som krävs av branschförväntningar, lagstiftning och standarder.